Evensong

Evensong op zondag 3 november om 17:00 uur in de Dorpskerk in Spijkenisse.

In elke kathedraal van de grotere steden in Engeland wordt elke dag een Evensong gehouden. Het is een avondgebed dat door een koor wordt gezongen en ook wel Choral Evensong genoemd wordt. Dit is te vergelijken met een vesper in Nederlandse kerken. De Evensong heeft een traditie van meer dan 500 jaar.

De orde van dienst ligt grotendeels vast en is te vinden in het Book of Common Prayer. Vaste onderdelen zijn: het proces (een aantal vaste verzen en responses); een psalm (die zingend worden gereciteerd); twee Bijbellezingen die worden afgesloten met het Magnificat (lofzang van Maria) en het Nunc Dimittis (lofzang van Simeon); de geloofsbelijdenis; verschillende responses (gezongen en gereciteerde gebeden waaronder het Onze Vader); twee anthems en twee hymns, die in samenzang worden gezongen. De Evensong begint en eindigt met een orgelsolo. Voor al deze onderdelen kan het koor putten uit een rijke bibliotheek van vijf eeuwen Engelse koormuziek. Het is de combinatie van stijlvolle, hoogwaardig uitgevoerde koormuziek, ingebed in een eeuwenoud ritueel wat een Evensong zo bijzonder maakt.

We willen dit seizoen driemaal een Evensong houden. Het Kleinkoor Ars Nova uit Spijkenisse is uitgenodigd om voor de eerste keer dit te verzorgen. De Evensong op 3 november begint om 17.00 uur en de kerk is vanaf 16:30 open. De hymns van de samenzang zijn: “Immortal, Invisible, God Only Wise” en het zeer bekende lied “Abide with me”. De kerkdienst duurt ongeveer een uur en er is geen toegangsprijs, wel wordt er een collecte gehouden voor de bestrijding van de onkosten.

Weet je welkom, luister naar de indrukwekkende muziek, zing mee met de hymnen en onderga de unieke en bijzondere sfeer van een Evensong