Bijbelgespreksgroep

Meestal op de tweede maandag van de maand wil ik de bijbelgespreksgroep oppakken. Met elkaar in gesprek over wat er geschreven staat. Wat staat er eigenlijk? Wat roept dat bij ons op? Wat doet dat met ons geloof?
Samen lezen en nadenken over de Bijbel is het doel van deze groep.

Dit seizoen zullen we de Brief van Paulus aan de Galaten lezen. Een relatief korte brief, maar er is veel in te vinden. Paulus trekt soms zeer fel van leer tegen tegenstemmen in de gemeente en zaken die hem niet zinnen. Hij zet de boel op scherp. Dat geeft ons als lezer de kans om dichtbij de kern te komen. Kunnen wij meemaken wat hij daar presenteert aan geloofsvisie? Moet het zo worden dicht getimmerd of mag er meer ruimte zijn? Timmert Paulus het ook werkelijk zo dicht?

Genoeg vragen om te stellen en dat willen we doen op de maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in de Ontmoetingskerk.
Data: 18 oktober, 8 november, 6 december, 10 januari, 7 februari, 14 maart en 11 april.

Graag opgeven voor 17 oktober via dsjvlasblom@pknspijkenisse.nl of per telefoon.

Genesis, boek van het begin

Tijdens het leerhuis willen we ons verdiepen in onderwerpen rondom geloof en theologie. Het komende seizoen wil ik delen lezen uit het boek van Rabbi Jonathan Sacks ‘Genesis, boek van het begin’. Dit is het eerste boek uit de reeks ‘Verbond en Dialoog, Joodse lezing van de Tora’.

Een boeiende en verfrissende kijk op de vijf boeken van de Tora geeft hij in deze reeks. Steeds schrijft hij korte en iets langere essays over bepaalde aspecten van de verhalen uit Genesis. Niet alleen vanuit de exegetische en tekstuele kant benadert hij de teksten, maar juist ook vanuit de menselijke kant. De Tora zijn verhalen over mensen, maar in die verhalen krijgen we meer van God te zien.

Verrassend toegankelijk en uitdagend is wat hij schrijft en het biedt veel mogelijkheden tot verdieping.

Van harte bent u uitgenodigd om mee te lezen en mee te doen met het leerhuis.

Het leerhuis wordt gehouden op woensdagavond van 20.00 uur t/m 22.00 uur in de grote zaal van de Ontmoetingskerk. De eerste avond zal in het teken staan van kennismaken en inleiding op het jaar. We zullen dan ook bespreken hoe we het leerhuis verder gaan aanpakken.

Data: 20 oktober, 17 november, 15 december, 19 januari, 23 februari, 23  maart en 20 april

Kunst en de Bijbel

In dit winterseizoen wil ik drie avonden geven over Kunst en de Bijbel. Veel kunstenaars hebben de Bijbel en hun geloof verwerkt in hun kunst. Zeer nadrukkelijk door een eigen interpretatie te geven van de Bijbelse verhalen, maar soms ook meer verborgen. Drie belangrijke en interessante kunstenaars wil ik naar voren halen.

In de eerste avond zal het gaan over het Isenheimer Altaar, dat gemaakt is door Matthias Grünewald. Een kunstenaar, die vooral bekend is door dit grote altaarstuk, dat te zien is in het Franse Colmar. Gemaakt voor een klooster in Isenheim, waar ernstig zieken werden behandeld. Waar het altaar bekend van is geworden is het uitgesproken lijden van Jezus dat hierin naar voren komt. Een ander luik verbeeldt op schitterende wijze de opstanding. Verder gaat het ook over het leven van de heilige Antonius.

Veel christelijke en bijbelse motieven komen terug en dat willen wij op deze avond bekijken en ontdekken.

De tweede avond staat in het teken van Rembrandt. Het bekendste schilderij van Rembrandt is waarschijnlijk wel ‘De Nachtwacht’. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de grootte van dit doek, want het onderwerp zal niet direct tot onze verbeelding spreken. Met de vele Bijbelse taferelen, die Rembrandt heeft vastgelegd op schilderijen en tekeningen, is dat een heel ander verhaal. Prachtig worden daar de woorden van de Bijbel tot leven gewekt.

Na een korte inleiding over Rembrandt en zijn geloof willen we een aantal van deze afbeeldingen bekijken om te zien hoe Rembrandt de bijbelverhalen verbeeldt.

Op de derde avond zal het gaan over Marc Chagall. Hij is een kunstenaar uit de vorige eeuw, die een heel groot oeuvre heeft nagelaten. Geboren aan het eind van de 19e eeuw in Rusland heeft hij tot in 1995 gewerkt.  Zijn werk bestaat uit schilderijen, gouaches, lithografieën, wandkleden en gebrandschilderde ramen. Ze worden gekenmerkt door het kleurgebruik en vaak ook zwevende figuren, die de nodige fantasie bij de kunstenaar verraden. Welk verhaal heeft Chagall met zijn kunst willen vertellen? Afkomstig uit een Joods gezin in Rusland heeft hij altijd vanuit die achtergrond gewerkt, maar wel met een brede blik. In zijn werk zijn ook typisch christelijke elementen te vinden, zoals de kruisiging van Jezus. Grote interesse heeft Chagall gehad voor de bijbel en de verhalen heeft hij verwerkt in schilderijen en kerkramen.

Deze avond wil ik na een inleiding over het leven en de kunst van Chagall vooral dat bijbelse werk belichten.

Data:

Donderdag 25 november om 20.00 uur avond over Grünewald in de Ontmoetingskerk
Donderdag 13 januari om 20.00 uur de avond over Rembrandt in de Ontmoetingskerk
Donderdag 17 maart om 20.00 uur de avond over Chagall in de Ontmoetingskerk

De avonden zijn ook los te bezoeken en er zal nog bericht volgen over hoe men zich hiervoor kan opgeven.