Kerkgebouw

1969 de kerk in aanbouw

De drone beelden zijn gemaakt door Johan Melaard, voor reclame doeleinde van voor Van Kooten Architectuur uit Oudorp.

Zaterdag 23 september 2023 heeft de Protestantse wijkgemeente De Verbinding  haar geheel vernieuwde kerkgebouw in gebruik genomen. Het kerkgebouw dat “De Verbinding” gaat heten, is de voormalige kerk De Kern. De kerk werd in 1970 gebouwd door gereformeerden en hervormden samen. De naam De Verbinding is gekozen door de gemeenteleden.
Wijkgemeente De Verbinding kwam in mei 2019 tot stand door het samengaan van drie voormalige wijkgemeenten: De Dorsvloer, De Kern en de Ontmoetingskerk.  Aan de totstandkoming van De Verbinding ging een lang proces vooraf. Samengaan van de verschillende wijkgemeenten en de financiële situatie waren aanleiding om twee kerkgebouwen te verkopen en het kerkgebouw De Kern te verbouwen tot De Verbinding.

Afscheid en nieuw begin
In een bewogen dienst werd zondag 3 oktober 2021 afscheid genomen van De Dorsvloer. Vlak voor de verbouwing van kerk werd aangepakt, werd daar op 5 december 2021 een laatste afscheidsdienst gehouden. Afgelopen zondag, 10 september 2023, vond de laatste gedenkwaardige dienst plaats in de Ontmoetingskerk aan de Koningin Wilhelminalaan. Deze (voormalige gereformeerde) kerk was het voorlopige onderkomen voor de gefuseerde gemeenten gedurende de ingrijpende verbouwing van De Kern tot De Verbinding. In de afscheidsviering werd door ds Jaap Vlasbom en kerkelijk werker Gera van der Linden teruggeblikt en vooruitgekeken naar het nieuwe begin van de wijkgemeente. Evenals tijdens de afscheidsdiensten van De Dorsvloer en De Kern werden ook de liturgische voorwerpen de Ontmoetingskerk uitgedragen. De bewaarde voorwerpen uit de drie voormalige wijkkerken krijgen een eigen plek in De Verbinding en worden zondag 24 september in de vernieuwde kerk binnengedragen. Hierdoor en door de verbouwing is het ook echt een nieuw kerkgebouw voor de gemeente geworden.

Oud wordt nieuw
Het kerkgebouw heeft veel verschillende elementen uit de drie voormalige wijkgemeenten: het houten kruis in de kerkzaal dat de Ontmoetingskerk ooit heeft gekregen van wijkgemeente De Brug, het doopvont en in de stilteruimte de glas-in-lood ramen uit De Dorsvloer die beide het lied van de vogel verbeelden (lied701), de antependia en bijzondere lampen uit De Kern die nu in de zalen hangen. De eerste eredienst om te vieren dat de gemeente een nieuw huis heeft, is zondag 24 september 2023. Voorgangers in deze startdienst zijn ds Jaap Vlasblom en kerkelijk werker Gera van der Linden. Het muziekteam en organist Peter de Rijke verlenen medewerking. Thema van deze eerste dienst in De Verbinding is: ‘Ga mee!’, wat aansluit op het jaarthema van de protestantse kerk. Aan het begin van de viering krijgen de liturgische voorwerpen een plek in de kerk en wordt het lied van De Verbinding geschreven door Herman van Gemeren en Christian Prins gezongen. Het verhaal voor jong en ouder: ‘Een nieuw huis voor de duif’, speciaal voor deze gelegenheid geschreven door Gera van der Linden. 

Centraal in de viering staan Psalm 84 en Efeziërs 3:14 t/m 19.


Tekst met toestemming overgenomen van de website Geloven in de Delta

Zij zit als een vogel, broedend op het water,
Zij danst in het vuur, schouwspel zonder weerga

In 2003 werd door de kerkenraad aan een drietal gemeenteleden, waaronder mijn persoon, gevraagd eens na te denken over de mogelijkheden om de kerkzaal van de Dorsvloer te verfraaien.
Waar de twee andere gemeenteleden, Martin Klopstra en Pieter van Wijk, zich bezighielden met het liturgisch centrum en de verlichting, richtte ik mij op de ramen van de Dorsvloer en op een nieuw doopvont.

Een idee daarvoor zat al een tijdje in mijn hoofd, dat kwam zo;
Toen dominee Dick Sonneveld in 2002 tijdens een kerkdienst een lied uit de Iona geloofsgemeenschap in Schotland lied zingen, werd ik geraakt door de tekst. Op het moment dat wij dit lied zongen zag ik daar, als in een flits, een beeld bij. Ik gaf mijn man Hans een por met mijn elleboog en fluisterde dat ik zag hoe ik dit lied uit zou kunnen beelden…..

Dat beeld bleef in mijn hoofd zitten en toen de kerkenraad met haar verzoek kwam, heb ik dit beeld gestalte kunnen geven door een ontwerp van het doopvont in te leveren, samen met een drietal ontwerpen voor de vier ramen achter in de kerkzaal. Beide ontwerpen beelden dit lied van de vogel uit.  Als eerste zijn in 2004  de ramen naar één van mijn ontwerpen door de glaskunstenaar Monique van Munster gemaakt en in een speciale dienst officieel onthuld.

In 2005 kreeg ik de opdracht om mijn ontwerp van het doopvont op juiste grootte te vervaardigen.  Het beeld dat ik in die bewuste kerkdienst kreeg heb ik in brons mogen omzetten.

Ik ben blij dat de ramen en het doopvont in ons nieuwe kerkgebouw weer een eigen plek hebben gekregen. De zonnestralen die in de Dorsvloer over de muur tussen de ramen doorliepen en zo de ramen, en dus de verschillende coupletten van het lied met elkaar verbonden, konden hier helaas niet worden geplaatst. 

De ramen, en dus de 4 coupletten van het lied (gezang 701), laten zich overigens, op joodse wijze, van rechts naar links lezen.

Ik ben dankbaar voor de gave die God mij heeft gegeven waardoor ik dit heb MOGEN maken.

Lenie van Well – Bergwerff

Lied 701 Zij zit als een vogel

1. Zij zit als een vogel, broedend op het water,
onder haar de chaos van de eerste dag;
zij zucht en zij zingt, moeder van de schepping,
wachtend op het woord totdat zij baren mag.

2. Zij zweeft boven zee, zweeft boven de bergen,
zoekend naar een plaats onder de hemelboog;
zij rust in de schoot, wachtend op het wonder
dat zich daar ontvouwt, verborgen voor ons oog.

3. Zij danst in het vuur, schouwspel zonder weerga,
maakt de tongen los, taal en getuigenis,
bekeert, inspireert al wie naar haar luistert;

niets brengt haar tot zwijgen, vurig als zij is.

4. Want zij is de Geest, een met God in wezen,
gift van de Verlosser aan zijn aardse bruid;
de sleutel is zij, toegang tot de schriften,

vogel uit de hemel, witte vredesduif.

De tafel, kaarsstandaard, voet doopvont, lezenaar en de lezenaar onder de statenbijbel zijn gemaakt naar een ontwerp van Rob Hagen. Het uitgangspunt is steeds geweest  verbinding, samenvoegen, drie wijkgemeenten.

In overleg met de architect zijn enkele aanpassingen in de ontwerpen aangebracht zodat meubels meer in overeenstemming met de gedachte en het lijnenspel in de kerk. Bij het maken van het meubilair is gebruik gemaakt van het hout uit de banken van de Ontmoetingskerk, en enkel het bovenblad in marmerlook op tafel en lezenaar zijn aangeschaft. 

Bij het maken van de tafel is steeds de gedachte geweest een verbinding in materiaal ( twee staande delen aan een) te maken.
De samenvoeging van drie wijkgemeenten tot een (drie pootdelen) ondersteunen het tafelblad. Deze komt tweemaal voor onder de tafel.                                                                     

Het tafelblad is in overeenstemming gebracht met de hoeken,120 graden, zoals deze op vele plaatsen in de kerk  en op het liturgisch centrum zijn toegepast. Elke ondersteuning (drie delen) zijn in de juiste hoek van 120graden. gebracht.                                                                                                                                                    Op de tafel een lezenaar die wederom ondersteund wordt door drie delen die bestaan uit twee met elkaar verbonden delen.

Bij het maken van de kaarsstandaard is wederom de 2 en 3 van toepassing. Drie delen, bestaand uit 2 met elkaar verbonden delen. Gedachte van de wijd openstaande standaard, met een deels afwijkende  aantal graden,  is dat de drie voormalige drie wijkgemeenten tezamen het licht mogen dragen. Ook voor de kinderkaars is het aantal van 3 verwekt

De voet onder het doopvont had als ontwerp een gelijk beeld als de tafel.  Echter het was een vrij hoge openstaande ondersteuning die veel aandacht vroeg. Na overleg is gekozen om een ronde vorm  waarop het doopvont rust toe te passen. Op de rand van het liturgisch centrum heeft het doopvont een prominente plaats en laat het beter tot zijn recht komen.

De dooprol uit de Dorsvloer en Ontmoetingskerk was niet meer bruikbaar voor het doel en de wijze waarop gepland. Vandaar dat er een compleet andere gemaakt is door Floor Rootert en Gerrit Huisman. Ook de honingraad waar waarop de stenen gelegd kunnen worden van de overleden gemeente leden is vervangen. Ook hier is gebruik gemaakt van het hout van de kerkbanken.

“Het orgel in ons kerkgebouw “De Verbinding” werd gebouwd in 1964 voor de Hervormde Verlosserkerk in Bussum. Het werd gebouwd door Pels uit Alkmaar. Piet Kiel sr was de adviseur. Het sleepladen-orgel is geheel mechanisch. Het orgel is aangeschaft voor onze wijkgemeente en opgebouwd en uitgebreid in september 2023 door  J.L. van den Heuvel Orgelbouw uit Dordrecht.

Dispositie van het Orgel.

Hoofdwerk: C – g3
Prestant 8′
Holpijp 8′
Octaaf 4′
Mixtuur V sterk (2′)
Trompet 8′                 (2023)
Roerfluit 4′                 (2023)
Sesquilter II vanaf f0 (2023)

Borstwerk: C – g3
Roerfluit 8′
Blokfluit 4′
Flageolet 2′
Roerschalmey 8′

Pedaal: C – f1
Subbas 16′
Gedekt 8′

Speelhulp
Tremulant (2023)

Koppelingen:
Hoofdwerk – Borstwerk
Pedaal – Hoofdwerk
Pedaal – Borstwerk

Scroll naar boven